Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Wat kost dat nu, zo’n live-audiodescriptie?

Nevero verzorgt regelmatig audiodescripties tijdens live-evenementen. Deze dienst is gratis voor de blinden en slechtzienden die er gebruik van maken. Zij hoeven dus alleen hun kaartje te betalen voor het eigenlijke evenement, tenzij dat ook gratis is natuurlijk. Maar dat betekent niet dat wij niet betaald worden. In dit artikel ga ik dus in op de vraag: wat kost dat nu, zo’n live-audiodescriptie?

Elk evenement is natuurlijk anders, maar om een gemiddeld live-evenement van anderhalf à twee uur van audiobeschrijving te voorzien, moet je rekenen op een kleine duizend euro. Dat lijkt misschien veel, maar er komt heel wat kijken bij zo’n audiodescriptie.

Uiteraard zijn er de beschrijvingen tijdens het evenement, die live worden verzorgd door een of twee beschrijvers, maar ook de volgende kosten moeten gedekt worden:

  • Een of meer voorafgaande bezoeken aan de locatie (in het geval van een rondleiding of tentoonstelling) of het evenement (bijvoorbeeld bij een theatershow);
  • Het verzamelen van achtergrondinformatie om de audiobeschrijving voor te bereiden;
  • De huur van de audiodescriptie-apparatuur (koptelefoons voor de gebruikers en een microfoon of koptelefoon met mengpaneel voor de beschrijver of beschrijvers);
  • Praktische begeleiding en ondersteuning (bijvoorbeeld bij het uittesten van de apparatuur, maar ook om bezoekers op te halen op een afgesproken plek indien nodig);
  • Het uitschrijven van de inleiding en de eigenlijke audiodescriptie;
  • Verplaatsingskosten en btw.
Drie glazen jampotten vol goud- en koperkleurige euromunten

Hou bij het opmaken van het budget van een evenement al rekening met de audiodescriptie – afbeelding van Franz W. via Pixabay

In sommige gevallen kan de organisatie een subsidie aanvragen voor het toevoegen van audiodescriptie aan een live-evenement, bijvoorbeeld in de stad Brussel. In de meeste gevallen worden deze kosten echter gedragen door de organisatie zelf of door de stad of de provincie waar het evenement plaatsvindt. Dat is meteen de reden waarom ik altijd in de inleiding vermeld wie de initiatiefnemer is voor het toegankelijk maken van het evenement. Ook vermeld ik vaak Intro vzw, die meestal de praktische ondersteuning en de huur en levering van de apparatuur regelt.

Op zondag 13 september (Open Monumentendag) vindt het volgende evenement met audiodescriptie plaats. Dan verzorg ik de inleiding en de aanvullende beschrijvingen tijdens een gegidst bezoek aan de Chocoladefabriek in Nerem, bij Tongeren.

Oorspronkelijk zou enkel de rondleiding van 14.00 uur beschreven worden, maar op verzoek van een aantal blinde en slechtziende bezoekers besloot de organisatie om ook de rondleiding van 16.00 uur toegankelijk te maken. Uiteraard ben ik ook dan van de partij!

gepubliceerd op 10 september 2015