Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Wat als audiodescriptie te duur is…

Af en toe gebeurt het dat ik een aanvraag krijg voor een audiodescriptie en dat ik vrijwel meteen te horen krijg dat we te duur zijn. Vaak helpt het dan als ik de aanvrager uitleg dat professionele audiodescriptie een erg arbeidsintensieve aangelegenheid is en dat we met verschillende mensen aan één project werken. Maar soms kan of wil mijn gesprekspartner er echt geen geld voor uittrekken. In dat geval probeer ik altijd om toch een oplossing te vinden:

  • In sommige gevallen is het mogelijk om een subsidie aan te vragen om de kosten van de audiobeschrijving geheel of gedeeltelijk te dekken. Onder andere de stad Brussel biedt subsidies aan voor organisatoren die een live-evenement toegankelijk willen maken.
  • Het kan ook gebeuren dat audiodescriptie helemaal niet nodig blijkt te zijn. Als je bijvoorbeeld een video van een vergadering online wilt zetten, is die video goed te volgen voor iemand die blind of slechtziend is als er geen teksten in beeld staan (tenzij ze worden voorgelezen) en als de gespreksleider alle deelnemers aan de vergadering vooraf introduceert en consequent even aanstipt wie er aan het woord is. Tenzij de sprekers dat zelf al doen, natuurlijk. Uiteraard hoort een dergelijke video wél ondertitels te krijgen voor dove en slechthorende kijkers en een aparte transcriptie met sprekeridentificaties is ook mooi meegenomen.
  • Heel soms kan het een optie zijn om een film live te laten beschrijven in plaats van een opname te laten maken van de audiodescriptie. Wij doen dat wel eens bij eenmalige voorstellingen of voor speciale evenementen. Toch leent lang niet elke film zich voor een live-audiodescriptie.
Audiobeschrijver Susanne Verberk tijdens de live-audiodescriptie van een filmvoorstelling

Audiobeschrijver Susanne Verberk tijdens de live-audiodescriptie van een filmvoorstelling

Toch komen we er niet altijd uit en laatst kreeg ik de vraag of ik geen ‘goedkopere’ collega’s kon aanbevelen. Ik kan dan wel beginnen over onze kwaliteit en zo, maar ik weet ook wel dat dat niet was wat mijn gesprekspartner wilde horen. In plaats daarvan heb ik een paar tips gegeven bij de Google-zoektocht.

Iedereen kan immers op zijn of haar website zetten dat hij of zij audiodescriptie aanbiedt en sommige concullega’s deinzen er zelfs niet voor terug om bijvoorbeeld onze webteksten vrijwel letterlijk over te nemen, dus hierbij mijn tips om te achterhalen of je met een ‘echte’ audiobeschrijver te maken hebt:

  1. Vraag om voorbeelden van vorige projecten. Ik geef toe: iedereen moet ergens beginnen, maar een bedrijf dat audiodescriptie aanbiedt en geen link kan doorsturen naar een webvideo of titel kan noemen van een film of tv-programma waarvoor ze de beschrijvingen hebben verzorgd is verdacht. Overigens: de meeste namen van onze projecten staan op onze website en/of Facebook-pagina, al hebben we voor sommige klanten een NDA (non-disclosure agreement) moeten ondertekenen. En nog een tip: bij grote projecten is het de gewoonte om de naam van de persoon die verantwoordelijk is voor het script in de aftiteling te vermelden (en dus in te lezen in de AD). Ook dat is iets om op te letten.
  2. Controleer ook zeker of het bedrijf audiodescriptie kan leveren in de gevraagde taal of taalvariant. Een fragment uit een andere taal zegt niets over hoe goed de Nederlandse beschrijvingen zijn. En ja, wij maken een onderscheid tussen Nederlands en Vlaams, niet alleen bij het inlezen (dus de stemacteur), maar ook bij het schrijfwerk.
  3. Check of het bedrijf de ADLAB-richtlijnen kent en volgt. Dit zijn officiële, Europese richtlijnen voor audiodescriptie. Sommige bedrijven wijken bewust van deze richtlijnen af omdat ze zich er niet in kunnen vinden. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als het de bedoeling is om de audiobeschrijving op te nemen en toe te voegen aan de AD-app, is het absoluut noodzakelijk dat de audiodescriptie aan deze vereisten voldoet. Anders worden de bestanden geweigerd en zit je met een onbruikbare AD – en dat is pas duur…

 gepubliceerd op 23 januari 2016