Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Van stagiair tot professional

Op zaterdag 10 augustus 2019 werd onze collega Priscilla gefilmd voor het VRT-journaal terwijl ze een circusvoorstelling beschreef tijdens de Zomer van Antwerpen. Bekijk het item in het journaal met blindentolk Priscilla.

Deze zomer is het alweer acht jaar geleden dat onze samenwerking met Priscilla begon. In augustus 2011 kregen we het cv van een pas afgestudeerde vertaalster die graag aan de slag wilde in de audiovisuele sector. Vooral ondertiteling en audiodescriptie trokken haar aan. Na een geslaagde toelatingsproef en een verkennend gesprek kon ze bij ons aan de slag als freelance vertaler / ondertitelaar / audiodescriptieschrijver. Daarnaast spraken we af dat we haar door middel van een meeloopstage alle kneepjes van het live audiobeschrijven zouden leren.

En zo kwam het dat vanaf het najaar van 2011 Susanne voor alle live audiodescripties bijgestaan werd door Priscilla. Eerst observeerde zij alleen hoe zo’n audiodescriptie tot stand kwam, vanaf het eerste contact met de klant tot het live brengen van de eigenlijke beschrijving tijdens een evenement.

Na verloop van tijd kreeg Priscilla steeds meer taken: het vooraf bezoeken van de locatie waar het evenement zou plaatsvinden, het zoeken naar achtergrondinformatie die in de inleiding verwerkt kon worden, het uitschrijven van (een deel van) het script, enz. Algauw kon ze haar eerste audiodescripties volledig zelf in elkaar zetten. Sindsdien heeft ze al talloze voorstellingen beschreven voor o.a. het Toneelhuis in Antwerpen, NTGent en werkt ze mee aan evenementen als de Gentse Feesten en dus ook de Zomer van Antwerpen.

Intussen werkt ze nog steeds als freelancer voor Nevero, waar ze onder andere vertaalt en ondertitelt uit het Engels in het Nederlands en audiodescriptie-scripts schrijft. Sinds 2013 verzorgt ze samen met Susanne voor de live-audiodescriptie op het Buitenbeenpop-festival in Leopoldsburg.

Susanne en Priscilla met hoofdtelefoon op achter een mengtafel

Blindentolken Susanne (links) en Priscilla (rechts) tijdens Buitenbeenpop

oorspronkelijk gepubliceerd in augustus 2012 op kmonet.be,
aangepast en bijgewerkt op 14 augustus 2019