Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Toegankelijke video’s voor het Stay At Home Museum

Tijdens de lockdown moesten ook musea de deuren sluiten. Daarom organiseerde Toerisme Vlaanderen het Stay At Home Museum, waarbij je thuis achter je computer een gegidste rondleiding kon volgen. Het werk van Van Eyck, Bruegel, Rubens en Ensor werd besproken én er was een bezoek aan het Hof van Busleyden in Mechelen.

Het initiatief viel erg in de smaak! De BBC noemde het zelfs het ‘Beste Lockdown Entertainment’. Ook het Amerikaanse televisiekanaal CNN was enthousiast en nam een virtuele rondleiding op in een reportage.

Tijd dus om de rondleidingen ook toegankelijk te maken. Inter-events en Toegankelijk toerisme in Vlaanderen zorgden dat de video’s werden ondertiteld en getolkt in Vlaamse gebarentaal en International Sign voor dove en slechthorende kijkers. Voor wie blind of slechtziend is werden ze voorzien van Nederlandse én Engelse audiodescriptie en audio-ondertiteling. Voor die mondelinge beschrijvingen en vertalingen deden ze een beroep op ons!

Een van de video’s van het Stay At Home Museum met Nederlandstalige audiodescriptie en audio-ondertiteling. In deze video staan het huis en de werken van Peter Paul Rubens centraal. Curator en directeur Ben Van Beneden leidt de kijker rond en deelt zijn kennis over deze Vlaamse Meester.

 

Wat dit audiodescriptie-project extra bijzonder maakte, was dat we gekozen hebben voor ‘extended audiodescriptie’ of EAD. Bij zo’n ‘verlengde audiodescriptie’ pauzeren we de video af en toe zodat er meer tijd is om extra beschrijvingen toe te voegen.

Wie bij ons een opleiding heeft gevolgd, zal nu waarschijnlijk even de wenkbrauwen fronsen, omdat we er altijd op hameren dat de beschrijvingen precies moeten passen in de pauzes en rustige momenten van de video. Audiodescriptie mag ook zeker geen dialogen of belangrijke achtergrondgeluiden overlappen. Hoe zit het dan met die pauzes voor verlengde audiodescriptie?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: na een eerste visie van de oorspronkelijke video’s bleek dat er erg weinig ruimte was om ‘gewone’ beschrijvingen toe te voegen. Dat zou jammer zijn aangezien het om vijf virtuele rondleidingen ging waarin bijzondere kunstwerken werden behandeld. Vandaar de keuze om, waar nodig, de video’s even te pauzeren zodat we op z’n minst die kunstwerken en de musea konden beschrijven. Toch was het niet de bedoeling dat de video’s veel langer zouden worden dan de oorspronkelijke video’s, dus we konden zeker niet ‘onbeperkt’ beschrijvingen toevoegen.

Tot slot hadden we het geluk dat EAD technisch mogelijk was bij deze video’s. Bij een film of tv-serie in de Earcatch-app is zoiets uitgesloten, want de audiobeschrijving loopt synchroon met de filmvoorstelling of tv-uitzending. Als je daar extra informatie zou toevoegen, begint de audiodescriptie al snel uit te lopen, wat niet de bedoeling is. Maar bij het Stay At Home Museum kon het wel – en zo hoefden blinde en slechtziende kunstliefhebbers niks te missen.

De Mona Lisa hangt vrij hoog aan een muur. Mensen staan rijen dik met hun telefoon of fotocamera boven hun hoofd om een foto te maken van het beroemde schilderij.

Een grote groep mensen verdringt zich bij de Mona Lisa in het Louvre om een foto te kunnen nemen van het schilderij – iets waar bij het Stay At Home Museum geen sprake van was.

Meer info over het toegankelijke Stay At Home Museum vind je hier in het Nederlands  en hier in het Engels.

gepubliceerd op 9 juli 2020