Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Symposium op het Nederlands Film Festival

Op maandag 28 september was er een audiodescriptie-symposium op het Nederlands Film Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht. Het thema van het symposium was audiodescriptie (AD) in een internationale context. De sprekers waren Mereijn van der Heijden, initiatiefnemer van de Watson-app in Nederland, Pilar Orero, directeur van de Europese Master in audiovisuele vertaling aan de Universitat Autònoma de Barcelona, en Gareth Ford Williams, hoofd Accessibility Future Media bij de BBC.

Samen met collega Priscilla trok ik dus naar Utrecht om het symposium bij te wonen. Wat mij vooral is bijgebleven is hoe enthousiast de internationale experts waren over de Watson-app.
Pilar Orero verwoordde het heel mooi door te zeggen dat de app een groot aantal problemen heeft opgelost waar vergelijkbare apps mee kampen. Daarmee doelde ze specifiek op het feit dat Watson het geluid van de film zelf analyseert om te bepalen waar welk stukje AD moet komen en dat het daarbij niet uitmaakt of de film met een snelheid van 24 beelden per seconde wordt afgespeeld (zoals in de bioscoop) of 25 beeldjes per seconde (zoals op tv of dvd). Ook het duidelijke en gebruiksvriendelijke design viel erg in de smaak.
Gareth Ford Williams sloot zich bij haar aan en benadrukte ook nog dat een audiodescriptie nooit opdringerig mag zijn om naar te luisteren. De beste AD is die waarbij je na een tijdje als gebruiker niet meer in de gaten hebt dat je naar aanvullende beschrijvingen zit te luisteren, aldus de spreker. Op dat moment tikten Priscilla en ik elkaar aan. Hetzelfde wordt namelijk vaak gezegd in de ondertitelwereld: de beste ondertitels zijn die die niet opvallen voor de kijker.

Tot slot haalden de sprekers het belang van een goed script aan. Het AD-script is immers de basis van het productieproces en als dat niet goed zit, geeft dat later problemen.

Na afloop van het symposium werden we uitgenodigd voor een etentje met de sprekers, een blinde AD-gebruiker en enkele mensen van Bartiméus Sonneheerdt, dat het evenement georganiseerd had.
Het was een erg geslaagde dag waarin we veel leuke nieuwe mensen hebben leren kennen. En het was ook een mooie gelegenheid voor Priscilla en mezelf om weer eens af te spreken aangezien het grootste deel van ons werk via internet verloopt.

armbandjes filmfestival

Foto: onze blauwe polsbandjes met daarop een wit kalfje – het logo van het filmfestival.

gepubliceerd op 1 oktober 2015