Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Stemregie en ander studiowerk

Een van de dingen die ik het meest gemist heb tijdens de lockdown was het werken in de opnamestudio. Dolblij was ik dan ook toen we in juni twee dagen opnames gingen maken in het AfricaMuseum in Tervuren.

Daarnaast hadden we verschillende opnames voor een toegankelijke audiogids, onder andere met acteur Yemi Oduwale. Na een vier uur durende inleessessie gaven we hem nog een paar tongbrekers als cooling-down.

Sinds eind augustus doe ik onder andere bij de VRT de stemregie voor een nieuwe documentairereeks, die later dit jaar wordt uitgezonden. Het fijne is dat het om een programma gaat dat ik ook zelf heb vertaald en ondertiteld. Eigenlijk zijn dat de projecten die ik het liefst doe. ?

Tijdens de opnames voor die reeks verwerk ik na elke sessie de laatste kleine wijzigingen die we nog hebben gedaan in de scripts. Meestal gaat het dan om synoniemen die net iets beter klinken. Op die manier hebben de collega’s die de commentaarstem ondertitelen voor teletekst de allerlaatste versie van de tekst, wat hun werk makkelijker maakt. Die ondertitels (voor doven en slechthorenden) maak ik niet zelf, de vertalende ondertitels zijn wel van mijn hand.

De dag na de opnames krijg ik meestal ik definitieve video’s met het ingelezen Nederlandse commentaar. Die gebruik ik om mijn vertalende ondertitels na te kijken. Belangrijk is namelijk dat de commentaarstem en de ondertitels elkaar niet overlappen. Aangezien het Nederlandse commentaar soms net iets eerder of later komt dan de oorspronkelijke Franse stem, is dat iets wat ik altijd controleer voor ik de ondertitels lever. En intussen werk ik verder aan de commentaarvertalingen voor de volgende afleveringen. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blogreeks over commentaarvertalingen, waarvan je hier deel 1 en deel 2 kunt lezen.

Tegen een achtergrond van een groen heuvellandschap hangen zwarte aapjes met witte mondmasters

Ook deze opgezette aapjes in het AfricaMuseum kregen een mondkapje op.

gepubliceerd op 21 september 2020