Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Speciale première van Achter de Wolken met audiodescriptie

Op zaterdag 6 februari was er in Gent een speciale première van de nieuwe Vlaamse speelfilm ‘Achter de Wolken’. Het was namelijk de eerste keer dat er in Vlaanderen een bioscoopfilm vertoond werd met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden via de Earcatch-app. Een grote groep blinde en slechtziende filmliefhebbers was uitgenodigd, met hun geleidehonden uiteraard.

Voor de film van start ging, werd de werking van de app gedemonstreerd aan de hand van een kort fragmentje uit de film ‘Publieke werken’. Daarna gaf Ria Decoopman van de vzw Zicht op Cultuur een korte presentatie waarin ze uitlegde welke toegevoegde waarde audiodescriptie voor haar heeft en vervolgens kwam Peter Bouckaert, de producent van de film, naar voren. Hij vertelde hoe hij tegenover audiobeschrijving stond, waarbij hij benadrukte dat er al eerder vertoningen met audiodescriptie zijn geweest van zijn films, al ging dat altijd om ‘open audiodescriptie’, waarbij iedereen in de zaal de extra beschrijvingen te horen krijgt. Tot slot riep hij Jo De Meyere bij zich, die een van de hoofdrollen in de film vertolkt, en volgde er een erg oprecht interview tussen acteur en producer.

Na deze ‘warming-up’ was de zaal er helemaal klaar voor en volgde de filmvoorstelling. Zelf heb ik ook meegeluisterd en ook voor mij was het de eerste keer dat ik het eindresultaat in de bioscoop hoorde. En net als bij de voice-overs die ik schrijf voor (natuur)documentaires voor de VRT, viel het me weer op hoe mijn teksten pas echt tot leven kwamen nu ik ze hoorde bij de beelden. Tegelijkertijd lette ik op de reacties uit de zaal en het deed me veel plezier om te merken hoe goed de film werd ontvangen – iets wat nog bevestigd werd door het applaus na afloop van de voorstelling.

Foto zaal première Achter de Wolken

Foto zaal première Achter de Wolken

Na de film was er een receptie, waarop ik al de eerste enthousiaste reacties van het publiek kreeg en in de loop van de dagen die volgden, kwamen er nog meer.

Het bijzondere evenement trok ook de aandacht van de media. Zo was er de volgende ochtend een uitgebreid verslag te horen over de première op Radio Klara en de Taaltelefoon riep ‘audiodescriptie’ uit tot Woord van de week. In de loop van de week stuurde iemand me nog een link door naar een artikel in De Standaard waarvoor ik zelf geïnterviewd was over mijn werk als audiobeschrijver, maar dat mij verder helemaal ontgaan was. Dat artikel is onder andere te lezen op Blendle.

‘Achter de Wolken’ is vanaf 10 februari te zien in bioscopen in Vlaanderen. Heb je de film gezien met audiodescriptie? Laat dan zeker weten wat je ervan vond als reactie bij dit artikel!

gepubliceerd op 14 februari 2016