Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Provincie Limburg en Earcatch vallen in de prijzen

Deze week hebben twee projecten waaraan wij hebben meegewerkt een award gewonnen. Tijd dus om ze ook hier in het zonnetje te zetten.

Eerst was de provincie Limburg aan de beurt. Afgelopen weekend wonnen zij in Griekenland de ‘Best Achievement Award’ tijdens de uitreiking van de Heritage in Motion Awards. Dit is een jaarlijkse wedstrijd voor makers en gebruikers van films, games, apps en websites waarin Europa’s culturele en natuurlijke erfgoed centraal staat. De provincie viel in de prijzen met het project ‘Limburg 1914-1918 – Kleine verhalen in een Groote Oorlog’.

Vorig jaar rond deze tijd hebben wij in het kader van dat project een audiobeschreven rondleiding verzorgd langs 44 betonnen helmen. Daarnaast waren wij verantwoordelijk voor de audiodescriptie bij de tentoonstellingsfilm van het project. Meer over onze audiobeschrijvingen voor Limburg 1914-1918 lees je in dit blogartikel. Voor meer info over de Heritage in Motion Awards kun je terecht op de website van de organisatie.

Audiobeschreven rondleiding langs 44 betonnen helmen in Bokrijk

Audiobeschreven rondleiding langs 44 betonnen helmen in Bokrijk

Het tweede project dat in de prijzen viel was de audiodescriptie-app Earcatch. Op 26 mei won de app een DIA (Dutch Interactive Award) in de categorie ‘Disruptor’. Volgens de jury is Earcatch “een oplossing die geen aanpassing vereist van consument of producent en die voor alle betrokkenen bijdraagt aan een iets betere wereld”. Verder noemde de jury het “een case met mondiale potentie.” Mooie woorden, dus.

Earcatch biedt via een smartphone-app audiodescriptie aan bij films en tv-programma’s. Op die manier zijn ze beter toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Een groot deel van de audiodescriptie-teksten in het Earcatch-aanbod is van onze hand.

gepubliceerd op 27 mei 2016