Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Presentatie op het Unlimited! Symposium

Op vrijdag 29 april werd in Antwerpen de eerste editie van het internationale Unlimited! Symposium gehouden. Nevero was een van de twee hoofdsponsors van het evenement, en het was de bedoeling dat we met twee personen aanwezig zouden zijn, maar ook de jongste aanwinst in het team was geïnteresseerd, dus waren we met z’n drieën present.

Het was een goed gevulde dag met presentaties van verschillende sprekers uit binnen- en buitenland. Het overkoepelende thema was de toegankelijkheid van live-evenementen en er waren panels over onderwerpen als audiodescriptie voor theater- en balletvoorstellingen, en over toegankelijkheid voor doven en slechthorenden door middel van ondertiteling en gebarentaal.

In het laatste panel gaf ik zelf een presentatie over onze audiobeschrijvingen voor het Buitenbeenpop-festival. Die presentatie was deels gebaseerd op dit artikel, dat ik in september 2015 schreef. Na mijn presentatie kreeg ik al verschillende vragen uit de zaal en de week na het symposium kwamen er nog een aantal reacties per mail. Een daarvan was van de organisatie van een Pools festival dat, net als Buitenbeenpop, zo toegankelijk mogelijk is opgezet. Ze stuurden me ook de link naar een YouTube-video over hun festival en de gelijkenissen zijn inderdaad frappant. Zo dragen hun audiobeschrijvers vrijwel hetzelfde felrode T-shirt als wij vorig jaar van de organisatie van Buitenbeenpop hebben gekregen…

Foto naamkaartje en congresmap Unlimited! Symposium

Foto: naamkaartje en congresmap Unlimited! Symposium

Uiteraard is zo’n symposium ook een ideale gelegenheid om te netwerken en om kennis te maken met collega’s uit andere landen. Vooral dat laatste sprak mijn medewerkers aan, net zoals het feit dat ze heel wat vragen kregen van laatstejaarsstudenten die staan te popelen om in de sector aan de slag te gaan. Voor mezelf was het dan weer een leuk weerzien met een aantal mensen die ik de afgelopen jaren op diverse internationale congressen heb leren kennen én met een aantal bekenden uit de Vlaamse audiodescriptiewereld.

gepubliceerd op 10 mei 2016