Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Over dagtarieven en het belang van nacalculaties

De afgelopen maanden ben ik verschillende keren benaderd door beginnende ondertitelaars en audiobeschrijvers met dezelfde vraag: hoe bepaal ik mijn dagtarief voor live-evenementen?

Het eerste wat ik dan duidelijk maak, is dat in je tarief niet alleen je prestaties van de dag zelf zullen zitten. Bij de meeste live-opdrachten komt nog heel wat voorbereiding vooraf kijken en die uren wil je natuurlijk ook betaald krijgen. Denk maar aan het bijwonen van repetities of eerdere voorstellingen als je werkt aan de live-audiobeschrijving van een theaterstuk. In dit blogartikel lees je bijvoorbeeld hoe ik mij heb voorbereid op de live-audiodescriptie bij de spektakelmusical 40-45.

Maar ook na het evenement moet je misschien nog aan de slag. Zo kun je bij live-ondertiteling de vraag krijgen om achteraf de ondertitels door te sturen. Meestal zul je die ondertitels nog eens extra willen/moeten nakijken voor je ze levert en ook dat kost tijd.

Naast een opengeklapte laptop staat een ouderwetse wekker, waarop het vijf over twaalf is.

Time is money… Een afbeelding van JESHOOTS-com via Pixabay

De basis…

Maar de vraag was dus hoe je je dagtarief berekent. Een goed startpunt is om eerst uit te zoeken wat zo ongeveer het maximum is dat je verdient als je een dag thuis aan het werk bent. Bij dat bedrag tel je dan ook nog iets voor je verplaatsing. In België is er een min of meer ‘officieel’ tarief van €0,37/km dat elk jaar wordt aangepast. In Nederland ligt de maximale kilometervergoeding al jaren op €0,19/km.

Als je deze berekening volgt, verdien je alvast niet minder door op verplaatsing te werken dan wanneer je die dag thuis werkt. Ik ga er wel vanuit dat je al freelancet en dus al tarieven hebt voor opdrachten die je thuis doet. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je je loon omrekenen naar een tarief per dag. Maar let op, voor de omzetting naar een tarief als freelancer, moet je je ‘dagloon’ minstens maal twee doen.

Handige tools en het belang van nacalculatie

Er zijn ook handige tools waarmee je je uurtarief kunt berekenen, zoals deze: https://www.unizo.be/tools/tarief-uur-berekening-voor-freelancers.

Maar minstens zo belangrijk als een ‘goed’ dag- of uurtarief is dat je achteraf checkt of een project wel rendabel was. Een handige tool hiervoor is de nacalculator van Unizo: https://www.unizo.be/tools/de-nacalculator. Zeker als startende freelancer moet je goed in de gaten houden of een project wel genoeg opbrengt om te vermijden dat je aan een te laag tarief blijft werken. Maar ook wie al langer bezig is, heeft er baat bij om nacalculaties te doen. Zo sta je sterker in je schoenen als je onderhandelt over een nieuw contract met een bestaande klant om maar iets te noemen…

Tot slot nog een tool waarmee je heel eenvoudig kunt bijhouden hoe lang je aan een opdracht bezig bent. Want natuurlijk kun je wel ergens noteren wanneer je begint en wanneer je weer stopt met werken, maar wat doe je dan als je ineens telefoon krijgt of een dringende mail ziet binnenkomen die je snel even wilt beantwoorden? Om te vermijden dat die minuten ‘weglekken’ in andere projecten, gebruik ik Toggle Track. Dat is een handige online tool waarbij je met een klik op de knop je start- en eindtijd ingeeft voor elk project. Dus als ik net ben begonnen aan een taak en de telefoon gaat, zet ik vlug de timer uit voor ik opneem. Of ik time het telefoontje als apart project, dat gebeurt ook.

gepubliceerd op 11 mei 2022