Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Opleidingen tot audiobeschrijver (2)

In mijn vorige artikel heb ik beschreven hoe mijn vertaalopleiding nuttig is bij mijn werk als audiobeschrijver. In dit artikel ga ik dieper in op vervolgopleidingen en cursussen die interessant kunnen zijn voor audiobeschrijvers.

Zelf heb ik sinds ik afgestudeerd ben verschillende (avond)cursussen en workshops gevolgd die goed van pas komen bij mijn werk als audiobeschrijver.

Een van de nuttigste cursussen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd was een stem- en spraaktraining die wordt gegeven door Carry De Clercq in Antwerpen. Tijdens deze cursus leer je je stem beter te gebruiken en (niet onbelangrijk) hoe je daardoor stemproblemen kunt voorkomen. Handig als je veel praat, bijvoorbeeld bij live-audiodescripties.

Een cursus die ik zelf niet heb gevolgd, maar die ik beginnende beschrijvers zeker kan aanraden is een opleiding waarbij (creatief) schrijven centraal staat. Ook een cursus scenarioschrijven is nuttig omdat je daarbij en passant ook nog eens leert hoe een filmscript wordt opgebouwd. Zeker voor wie films wil gaan beschrijven is het erg goed om daar meer inzicht in te krijgen.

Tot slot zijn er natuurlijk ook specifieke audiodescriptie-workshops. Mijn eerste kennismaking met het beroep audiobeschrijver was in 2002 in Berlijn toen ik op een internationaal vertaalcongres de kans kreeg om zo’n workshop te volgen bij de Duitse audiobeschrijver Bernd Benecke. Daarna heb ik nog een workshop gevolgd bij de Amerikaanse beschrijver Joel Snyder. De combinatie van die twee workshops gaf me een goede basis, hoewel ik gaandeweg mijn eigen AD-stijl heb uitgewerkt.

Intussen zijn we vele jaren verder en worden er ook in het Nederlandse taalgebied af en toe workshops georganiseerd over audiodescriptie, zodat het niet langer noodzakelijk is om daarvoor naar het buitenland te trekken. Zo geven wij in onze Nederlandse vestiging in Maastricht een eendaagse workshop Audiodescriptie schrijven voor film en tv. Tijdens deze opleiding leer je om zelf audiodescripties te schrijven en te timen om zo te komen tot een studioklaar script.

gepubliceerd op 25 juni 2015
bijgewerkt op 3 december 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *