Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Nu ook in Vlaanderen audiodescriptie in de bioscoop

Op 6 februari vindt er in Gent een speciale première plaats van de nieuwe Vlaamse speelfilm ‘Achter de Wolken’. Die dag zal de film namelijk voor het eerst vertoond worden met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden én met ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Vanaf april dit jaar moeten alle grote bioscoopfilms die steun krijgen van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) immers toegankelijk gemaakt worden voor mensen die niet (goed) zien of horen. De audiobeschrijving zal worden aangeboden via de Earcatch-app (voorheen Watson).

Dinsdag 2 februari was er een speciale persconferentie waarin het initiatief werd aangekondigd en toegelicht. Zelf was ik ook uitgenodigd. Na een korte introductie werd ik samen met acteur Michaël Pas (die de beschrijvingen heeft ingesproken), regisseur Cecilia Verheyden en audiodescriptiegebruikster Ria Decoopman van de vzw Zicht op Cultuur naar voren geroepen om wat meer te vertellen over de totstandkoming van het project. Vlaams minister voor Media en Cultuur Sven Gatz gaf wat meer achtergrondinformatie en toonde zich erg enthousiast over de app.

Minister Gatz aan het woord op de persconferentie

Minister Gatz aan het woord op de persconferentie

Na een aantal korte fragmenten uit de film waarin de toegevoegde waarde van audiodescriptie werd gedemonstreerd konden de journalisten individuele interviews met ons afnemen. In de loop van de middag stonden de eerste artikelen en video’s al online, en tegen het eind van de middag was er een kort item te horen in het Radio 2-programma Spits met Niels. Ook het VRT-journaal van zeven uur besteedde aandacht aan het audiodescriptienieuws. Een zeer uitvoerig artikel verscheen later die avond op Vertigo. In dit laatste artikel werd ik zelfs vermeld als schrijfster van de audiodescriptie bij ‘Achter de Wolken’.

gepubliceerd op 3 februari 2016