Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Meester Kikker met audiodescriptie

Sinds 28 juli is de Nederlandse kinderfilm Meester Kikker te zien in de bioscoop. De film vertelt het verhaal van Sita, een meisje dat gek is op dieren en dan vooral op kikkers. Op een dag vertelt haar meester haar een geheim: soms verandert hij in een kikker! Samen met haar klasgenoten doet Sita haar uiterste best om het geheim te bewaren en de meester te beschermen. Kikkers zijn namelijk erg kwetsbaar, zeker als er een ooievaar in de buurt is…

Meester Kikker is de verfilming van het gelijknamige boek van Paul van Loon. Uiteraard heb ik als voorbereiding op het schrijven van de audiodescriptie het boek gelezen en het viel me al op dat er toch wel het een en ander veranderd was in de film. Nu volgt een verfilming vrijwel nooit volledig het boek, maar ik heb me altijd al afgevraagd hoe de oorspronkelijke auteur daar eigenlijk tegenover staat. In dit interview vertelt Paul van Loon dat hij geen problemen heeft met de veranderingen die zijn aangebracht.

Tegelijkertijd geeft hij een inkijkje in het schrijfproces. Zo zegt hij dat hij tijdens het schrijven in feite al een film in z’n hoofd ziet en dat hij dat dan opschrijft. Die beelden worden dus het boek. “De film is dan weer de versie die de makers in hun hoofd hebben gekregen. Net als de tekeningen in het boek, die zijn weer een interpretatie van de tekenaar”, aldus Van Loon.

Ergens daartussenin zit ik dan weer als audiobeschrijver, want ik probeer door mijn beschrijvingen weer te geven hoe de film eruitziet voor blinde en slechtziende filmliefhebbers. Maar tegelijkertijd hou ik er rekening mee dat velen van hen het boek ook zullen kennen, dus als er opvallende verschillen zijn, probeer ik dat ook mee te geven, voor zover daar tijd voor is, natuurlijk.

In dit artikel lees je meer over het audiobeschrijven van een boekverfilming.

Hierboven kun je de trailer bekijken van de film. Overigens: Meester Kikker komt ook in Vlaanderen uit, maar daar is de film pas vanaf 24 augustus te zien.

gepubliceerd op 4 augustus 2016