Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Live-audiodescriptie tijdens het MOOOV filmfestival

Op zaterdag 23 april maakt het MOOOV filmfestival met As I Open My Eyes voor de tweede keer een anderstalige film toegankelijk voor blinden en slechtzienden door middel van live-audiodescriptie. Dit is uniek in Vlaanderen. Vorig jaar werd er gewerkt met ‘open’ audiodescriptie in de zaal, waarbij iedereen de beschrijvingen te horen kreeg. Dit jaar wordt de audiobeschrijving aangeboden via speciale koptelefoons voor blinde en slechtziende filmliefhebbers. Ziende mensen die willen ervaren wat ‘kijken’ naar een film betekent als je niet (veel) ziet, krijgen de mogelijkheid om de film ook met koptelefoon te bekijken.

Net als vorig jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om ook voor deze editie met Nevero in zee te gaan. Door onze jarenlange ervaring en medewerking aan wetenschappelijk onderzoek zijn wij niet alleen gespecialiseerd in (live-)audiodescriptie, maar ook in de verschillende manieren om anderstalige dialogen toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. En uiteraard speelden de erg positieve reacties van de vorige keer een grote rol bij de keuze voor onze diensten.

Vorig jaar verzorgde Priscilla de audiobeschrijvingen, dit jaar neem ik zelf de honneurs waar. Bij wijze van voorbereiding heb ik de film intussen al verschillende keren gezien en deze week ben ik begonnen aan het eigenlijke schrijfwerk. Het zal nog wel even duren voor het script en de bijbehorende inleiding klaar zijn, maar tegen die tijd wijd ik daar nog een apart artikel aan.

Affiche MOOOV Festival Roeselare

De affiche van het MOOOV filmfestival Roeselare: een vrouw met lang, donker haar houdt een bos felgele en blauwe bloemen vast. Ze draagt kleurige kleding en in haar haar zijn gekleurde linten gevlochten. Op de muur achter de vrouw staat een veelkleurige muurschildering.

Heb je interesse om deze unieke filmvoorstelling bij te wonen? Dan kun je je kaartje reserveren door te bellen naar het nummer 051 – 265 700 of door te mailen naar: margriet.huyghe@despil.be. Kaartjes kosten € 6,00 (€ 3,00 voor houders van een vrijetijdspas). Als je blind of slechtziend bent, mag je begeleider gratis mee. Als je een geleidehond hebt die meekomt, vraagt de organisatie om dat zeker te vermelden bij de reservatie.

De voorstelling van As I Open My Eyes met audiodescriptie vindt plaats op zaterdag 23 april in ARhus (De Munt 8, 8800 Roeselare). De film begint om 17.00 uur, maar rond 16.15 uur starten we met een korte demonstratie van de audiodescriptie-koptelefoons en een aangepaste inleiding bij de film en de beschrijvingen.

gepubliceerd op 17 maart 2016