Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Live-audiodescriptie op Buitenbeenpop

Op vrijdag 28 augustus mocht Nevero voor de derde keer het muziekfestival Buitenbeenpop in Leopoldsburg van live-audiodescriptie voorzien. Aangezien het festival de hele dag duurt en er voortdurend van alles te beleven is, kan ik deze audiobeschrijving niet in m’n eentje verzorgen. Daarom werk ik voor dit project al sinds het begin samen met collega-beschrijfster Priscilla Poldervaart.

Het bijzondere aan deze samenwerking is dat Priscilla bij mij tijdens een stage het live-audiobeschrijven geleerd heeft. Bovendien maakt ze sinds 2011 deel uit van de vaste ploeg freelancers op wie ik regelmatig een beroep doe voor het beschrijven en ondertitelen van allerhande (web)video’s.

Buitenbeenpop_2015

Foto: audiobeschrijvers Susanne Verberk en Priscilla Poldervaart tijdens Buitenbeenpop

Op de foto bij dit artikel staan Priscilla en ik terwijl we bezig zijn met de beschrijvingen. We zaten hiervoor op een klein podium in een eigen tent zodat we een mooi uitzicht hadden op het podium, de catwalk én het publiek op de festivalweide. Tijdens het audiobeschrijven wisselen we elkaar regelmatig af omdat verslag uitbrengen van een live-evenement erg vermoeiend is. Maar ook als de ene aan het woord is, luistert de andere vaak mee. Een voordeel daarvan is dat we snel kunnen inpikken als er iets gebeurt wat de andere toevallig net gemist heeft.

 

Ook het bordje ‘audiodescriptie / blindentolk’ (waar ik al eerder over geschreven heb) kwam weer goed van pas deze keer. Ik had het bordje voor onze tafel en aan de zijkant van de tent gehangen, zodat ook nieuwsgierige ziende festivalgangers wisten wat we allemaal aan het doen waren én slechtziende en blinde bezoekers konden wijzen op onze diensten, voor zover zij aan de ingang nog geen koptelefoontje hadden gekregen waarmee ze onze beschrijvingen konden beluisteren.

 

Soms krijg ik de vraag of het eigenlijk wel zinvol is om audiodescriptie aan te bieden bij een muziekfestival. Mensen die blind of slechtziend zijn komen toch net als iedereen in de eerste plaats voor de muziek, of niet? Op het eerste gezicht zou je dat misschien denken, maar eigenlijk gaat het bij een festival vooral om de sfeer die eromheen hangt. Als het alleen om de muziek zou gaan, dan zou je evengoed een cd kunnen beluisteren, maar iedereen zal het ermee eens zijn dat dat niet hetzelfde is. Bij Buitenbeenpop geldt dat misschien nog meer dan bij andere festivals, want er is echt van alles te beleven wat je als blinde of slechtziende zonder onze beschrijvingen totaal zou missen of misschien niet zou kunnen volgen.

Een paar voorbeelden:

  • het vuurwerk dat regelmatig afgestoken werd kan verwarrend overkomen als je alleen het geluid hoort;
  • Slongs Dievanongs die voor haar toegift het podium opgerend kwam met een waterpistool en het publiek nat begon te spuiten (regent het?!);
  • het confettikanon dat soms afging en waarbij je glimmende, kleurige confettislierten over je heen kreeg. Bovendien bleken die confettislierten erg populair te zijn om rond je nek te hangen of om mee te zwaaien naar de artiesten;
  • Get Ready die een nummer bracht met ‘SMOG’ (spraak met ondersteuning van gebaren) voor dove en slechthorende fans;
  • Dennie Christian die een duet zong met een tolk Vlaamse Gebarentaal waarbij de tolk haar tekst niet alleen zong, maar ook gebaarde…

 

Ook zin om een evenement mee te maken met audiodescriptie? Dan kun je op zondag 13 september op Open Monumentendag een bezoek brengen aan de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren). De rondleiding van 14.00 uur wordt voorzien van audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden en ik ben de audiobeschrijver van dienst. Inschrijven kan nog tot en met 9 september via Veerle.vandoren@stadtongeren.be of op het nummer 012 – 80.00.94. De rondleiding én de beschrijving zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!

gepubliceerd op 3 september 2015