Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Het bordje ‘blindentolk’ bij live-audiodescripties

Op 25 mei bezocht een groep blinden en slechtzienden de tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918 Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ in Domein Bokrijk. Tijdens dat bezoek zorgde ik voor de audiobeschrijving van de tentoonstellingsfilm en daarna was er een rondleiding waarbij ik de helmen beschreef die op het terrein opgesteld stonden.

Als ik op dergelijke evenementen als audiobeschrijver word ingeschakeld, draag ik tegenwoordig meestal een bordje met ‘audiodescriptie / blindentolk’ op mijn rug. Op die manier weten ook de ziende aanwezigen dat ik op dat moment visuele informatie beschrijf voor de blinde en slechtziende bezoekers. Ik krijg vaak erg mooie reacties op dat bordje (“wat goed dat jullie dit doen!”) en natuurlijk is het mooi meegenomen dat het beroep audiobeschrijver zo bij meer mensen bekend wordt. Immers, je kunt nooit weten of iemand die onze groep rond ziet lopen een familielid, kennis of buur heeft die ook baat kan hebben bij onze diensten.

Foto Audiobeschrijver Susanne Verberk met het bordje ‘audiodescriptie - blindentolk’ op haar rug

Foto: audiobeschrijver Susanne Verberk met het bordje ‘audiodescriptie / blindentolk’ op haar rug

De foto bij dit artikel is genomen tijdens het bezoek aan Bokrijk. Ik sta er samen met onze groep bij een van de helmen en op de voorgrond zit een man die door z’n knieën is gegaan om de helm beter te kunnen betasten. Intussen geef ik extra uitleg over de visuele elementen, die hij beluistert via z’n koptelefoon. We waren die dag met een vrij grote groep en sowieso is het tijdens evenementen in de openlucht makkelijker om met een microfoon en koptelefoons te werken zodat iedereen de beschrijvingen goed kan volgen. Op de achtergrond staan een aantal andere leden van onze groep en enkele Intro-vrijwilligers die voor de praktische ondersteuning zorgden. Ik sta met m’n rug naar de fotograaf waardoor het blad met ‘audiodescriptie / blindentolk’ goed zichtbaar is op m’n rugzak.

Voor meer foto’s die tijdens dit evenement zijn genomen, kun je terecht op onze Facebook-pagina. Ik post daar ook regelmatig andere nieuwtjes op.

En tot slot: op vrijdag 28 augustus verzorg ik samen met mijn collega Priscilla de audiobeschrijvingen tijdens Buitenbeenpop, dus ook daar zal ik het bordje weer gebruiken. Kaarten zijn enkel in voorverkoop verkrijgbaar, dus wees er snel bij! De audiodescriptie is gratis.

gepubliceerd op 13 augustus 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *