Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Het audiobeschrijven van Boer zoekt Vrouw

Vanavond gaat het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw van start op NPO1. Voor de eerste keer wordt het populaire programma uitgezonden met audiodescriptie. De teksten van de audiodescriptie zijn van onze hand en in dit artikel leg ik uit hoe het audiobeschrijven van Boer zoekt Vrouw is verlopen.

Wat typisch is aan het werken in de audiovisuele sector is dat je vaak erg weinig tijd krijgt voor een project. Waar we bij Blind naar de Top iets minder dan een week de tijd kregen voor elke aflevering, is het bij Boer zoek Vrouw een kwestie van een paar dagen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat wij donderdagochtend aan het script zouden kunnen beginnen, maar door omstandigheden kregen we het videobestand pas in de loop van de middag. Dat betekende dat we nog anderhalve dag de tijd hadden om het script te timen, de teksten te schrijven, een grondige eindredactie te laten doen door een tweede beschrijver, enz. Op zich lijkt dat misschien nog best ruim, maar in principe gaan wij ervan uit dat een audiobeschrijver zo’n 25 minuten programma per dag kan afwerken… en de kick-off van Boer zoekt Vrouw duurt iets meer dan een uur!

Een hele uitdaging dus, maar gelukkig hebben we in de loop van de jaren een goed team opgebouwd en zijn we erg goed op elkaar ingespeeld. Dus terwijl de ene persoon druk bezig was met de eigenlijke beschrijvingen, nam iemand anders de dialogen in de vreemde talen voor haar rekening (want die vertalingen worden uiteraard ook meegegeven in de audiodescriptie) en vervolgens werd alles nog eens nauwkeurig nagelezen zodat het script vrijdagavond naar de studio kon waar het zaterdag werd opgenomen. En zo komt het dat zondagmiddag de audiodescriptie mooi op tijd klaarstaat op de Earcatch-website.

Op een veld waar net geoogst is, staat een groene tractor waaraan een grote rode machine is vastgemaakt

Foto: een tractor op een veld

Boer zoekt Vrouw Internationaal wordt vanavond (zondag 28 augustus) om 20.25 uur uitgezonden op NPO1.

gepubliceerd op 28 augustus 2016