Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Gruuthusemuseum valt in de prijzen op EMYA-awards

 

Op 6 mei werden de European Museum of the Year Awards (EMYA’s) uitgereikt. De EMYA’s worden jaarlijks georganiseerd door het Europese Museumforum. Ze worden gezien als de Oscars van de museumwereld.

Het Gruuthusemuseum in Brugge kreeg de ‘Portimão Museum Prize – Europe’s Most Welcoming Museum 2021′. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2019 en bekroont een museum waar alle bezoekers zich welkom voelen. Het Gruuthusemuseum, dat in 2019 na vijf jaar restauratie weer openging voor bezoekers, werd verkozen uit een lijst van 27 genomineerden voor 2021.

Op de (Engelse) website lezen we om te beginnen lovende woorden over de renovatie. De vertalingen hierna zijn van mijn hand. “Dankzij de hoge kwaliteit van de renovatie is het museum een volledig toegankelijke erfgoedlocatie geworden waar iedereen welkom is. Aan alle mogelijke behoeften van de bezoekers is gedacht.”

Ook de inspanningen om het museum en de omgeving toegankelijk te maken vallen in de smaak. “Voor bezoekers met een visuele beperking zijn er uitstekende voelstations in alle zalen en audiogidsen met visuele beschrijvingen voor het hele gebouw. Wie doof of slechthorend is, krijgt een tablet met uitleg in Vlaamse gebarentaal en International Sign Language. Ook zijn er maquettes van het gebouw en replica’s van voorwerpen die je kunt aftasten.”

De maquette is in witte kunststof uitgevoerd en staat op een lage, donkere tafel. In de schuin aflopende rand van de tafel staat in goudkleurige letters de leuze van het museum: Plus est en vous. Het portret op de achtergrond toont een vijftiger of zestiger met een bidsnoer in zijn handen.

Een maquette van het Gruuthusepaleis en de hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ernaast. Op de achtergrond een portret van Lodewijk van Gruuthuse, bouwheer van het Bourgondische stadspaleis uit de 15de eeuw.

Wij zijn natuurlijk erg blij voor het Gruuthusemuseum en stiekem zijn we ook wel trots dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan dit mooie project. De audiodescriptie-teksten zijn immers van onze hand. Toen we aan de opdracht bezig waren, schreef ik er al het volgende over op mijn blog: “In het vernieuwde museum vind je 13 voelstations waar je allerlei voorwerpen kunt aftasten: een maquette van het gebouw, staaltjes van materialen en stoffen, eeuwenoude voorwerpen en replica’s daarvan, enzovoort. Vooral kinderen raken graag dingen aan, maar de voelstations verbeteren de beleving van alle bezoekers. Daarnaast is er ook een geurstation. Natuurlijk zijn de voel- en geurelementen ook heel geschikt voor mensen die niet (goed) zien, vandaar dat we er extra aandacht aan besteden in de beschrijvende audiogids voor blinden en slechtzienden.”

De klant noemde de EMYA “een mooie pluim op mijn hoed”. Ja, wij hebben lieve klanten. ??

gepubliceerd op 2 juni 2021