Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Flikken Maastricht gaat nog zeker drie jaar door

Goed nieuws: Flikken Maastricht, de langstlopende Nederlandse dramaserie, gaat nog zeker drie jaar door! De opnames van het zestiende seizoen gaan in september van start. Begin 2022 komen de eerste afleveringen van het nieuwe seizoen op tv (op de NPO).

De reeks is niet alleen in Nederland populair. Ook op de VRT is Flikken Maastricht te zien. Momenteel staat seizoen 13 op VRT NU. Je kunt de afleveringen bekijken tot dinsdag 7 september.

Flikken Maastricht krijgt sinds het twaalfde seizoen audiodescriptie via Earcatch. Daarmee is de reeks ook goed te volgen voor wie niet (goed) ziet. Als je de reeks op de VRT volgt, kun je op VRT NU ook voor ‘open’ audiodescriptie kiezen. Mocht je je afvragen hoe het ook alweer zat met ‘open’ en ‘gesloten’ audiodescriptie of AD: ‘open’ audiodescriptie kun je niet afzetten als kijker. Iedereen krijgt de AD te horen. Bij ‘gesloten’ audiodescriptie moet je de AD zelf activeren als je er gebruik van wilt maken.

Open vs. gesloten

De termen ‘open’ en ‘gesloten’ komen uit de ondertitelsector: ‘open’ ondertitels zijn bijvoorbeeld de standaard witte ondertitels met de vertaling van dialogen in vreemde talen. ‘Gesloten’ ondertitels zijn de ondertitels voor doven en slechthorenden die je via Teletekst activeert.

Op VRT NU staat de reeks twee keer: een keer met en een keer zonder AD. De NPO heeft maar één versie. Daar kun je de AD alleen beluisteren via de Earcatch-app. Dat is dus een vorm van ‘gesloten’ AD.

Geen filter of ander effect op deze foto: het bruingrijze laagje op de planten op de voorgrond is slib dat is achtergebleven na de overstromingen van vorige maand. Dit is in Maastricht, bij het Gouvernement, dat recht tegenover onze Nederlandse vestiging ligt. 

Wij schrijven (in onze Nederlandse vestiging) de audiodescriptie voor Flikken Maastricht. Wat de reeks voor ons extra leuk maakt om te beschrijven, is dat er zo veel herkenbare beelden van Maastricht in voorkomen. De verhalen spelen zich soms letterlijk bij ons voor de deur af.

Meer info op: https://www.avrotros.nl/flikkenmaastricht/gemist/detail/drie-nieuwe-seizoenen-van-de-politieserie-flikken-maastricht/.

gepubliceerd op 5 augustus 2021