Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Eerste editie online audiodescriptiecursus afgerond

Deze week is de eerste editie van onze online audiodescriptiecursus afgerond.

Hoewel de cursus ‘Gidsen voor blinde en slechtziende mensen’ heet en het voornamelijk gaat om het audiobeschrijven van diverse kunstwerken, bleken uiteindelijk lang niet alle deelnemers als gids werkzaam te zijn. Zo zat er ook iemand bij die met kunst bezig is en iemand die bij een organisatie voor blinden en slechtzienden werkt.

Wat voor mij als lesgever erg leuk was, was dat de cursisten heel verschillende werken hadden gekozen voor hun eindopdracht. Om te beoordelen of ze de stof goed begrepen hadden, zaten er verschillende praktische oefeningen in de cursus en als laatste taak mochten ze zelf een kunstwerk uitkiezen om een beschrijving van te maken. Vervolgens kregen ze van mij persoonlijke feedback bij hun audiodescriptie. Van Hollandse meesters uit de 17de eeuw tot hedendaagse streetartists in New York: de werken die mijn e-cursisten bespraken waren stuk voor stuk erg goed gekozen. En zelf heb ik er ook nog wat van opgestoken.

Wat mij ook opviel, was dat de helft van de deelnemers uit Nederland bleek te komen. De afgelopen jaren heb ik de workshops waar deze cursus op gebaseerd is verschillende keren in Vlaanderen en in Brussel gegeven, maar het is fijn om te merken dat er ook veel Nederlandse interesse is voor dergelijke trainingen. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de cursisten het geleerde in praktijk gaan brengen!

Een jongeman luistert via een koptelefoon naar de audiobeschrijvingen van een metalen kunstwerk dat hij aftast

Een jongeman luistert via een koptelefoon naar de audiobeschrijvingen van een metalen kunstwerk dat hij aftast

Tot slot een paar complimentjes die ik na afloop van de cursus heb gekregen:

“Ik wilde je laten weten dat ik de e-cursus echt heel interessant vond en heel leuk om te doen.” (P. uit Antwerpen)

“Ik heb er veel van opgestoken en verwacht hier in de toekomst zeker profijt van te hebben. Ook je tips vond ik erg fijn om te lezen en erg bruikbaar.” (E. uit Delft)

Heb je ook zin om mee te doen? Over een paar maanden gaat de e-cursus opnieuw van start. Stuur me een mailtje of vul het contactformulier in en dan hou ik je op de hoogte!

gepubliceerd op 2 juni 2016