Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

De Watson-app voor audiodescriptie

Dit najaar komt er een nieuwe app op de markt waarmee films en tv-series een stuk toegankelijker worden voor blinde en slechtziende mensen. Het gaat om de Watson-app voor audiodescriptie, die ontwikkeld is door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus.

De app werkt als volgt: vóór je naar de bioscoop gaat, controleer je of de film die je gaat bekijken in het Watson-aanbod zit. Als dat zo is, download je thuis het audiodescriptie-bestand op je mobiele telefoon. Audiodescriptie is een techniek waarbij een vertelstem extra informatie geeft bij bijvoorbeeld een film zodat mensen met een visuele beperking het verhaal makkelijker kunnen volgen. De extra informatie komt tussen de dialogen en achtergrondgeluiden, zodat de audiodescriptie een aanvulling is bij het filmgeluid.

Zodra je in de bioscoop zit, zet je je koptelefoon op en kies je voor ‘afspelen’ wanneer de film begint. De app ‘luistert’ naar het filmgeluid en zorgt ervoor dat de audiodescriptie of audiobeschrijving op het juiste moment wordt afgespeeld. Ook als er een pauze is in de film, weet Watson na de pauze het juiste punt weer op te pikken.

Bovendien werkt de app niet alleen in de bioscoop. Als een film later uitkomt op dvd of op tv wordt uitgezonden, kun je de audiodescriptie dus ook beluisteren met Watson.

Op dit moment wordt de app nog volop getest. Dat gebeurt aan de hand van de film De Reünie, die sinds 16 juli in Nederlandse bioscopen draait. Heb je interesse om mee te werken aan de test? Kijk dan hier voor meer info: http://www.steunbartimeus.nl/watsonapp/test-mee/. Je vindt hier ook een aanmeldformulier.

Als alternatief kun je op zaterdag 5 september meedoen aan een test tijdens een speciale voorstelling van De Reünie. Deze test vindt plaats in bioscoop JT Hilversum, die het beste bioscoopgeluid van Nederland heeft. Inschrijven voor deze test kan via deze link: http://www.steunbartimeus.nl/probeer-onze-nieuwe-app-voor-audiodescriptie-uit/.

Overigens: de tekst van de audiodescriptie bij De Reünie is van onze hand.

Tot slot: zowel de app als de audiodescripties in het aanbod zijn volledig gratis.

gepubliceerd op 6 augustus 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *