Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

De Hofkamer in Antwerpen voor iedereen toegankelijk

De afgelopen tijd heb ik regelmatig video’s gedeeld waarin ik vertelde over een audiogids in Antwerpen waar we aan bezig waren. Zo legde ik uit dat we, als de eerste versie van de tekst klaar is, altijd een extra bezoek aan de locatie brengen om uit te testen of de beschrijvingen en (heel belangrijk!) de route-instructies wel kloppen. Die video kun je hieronder bekijken.

Toen het schrijfwerk voor de gids erop zat, is de tekst goedgekeurd door de klant. Daarna volgden de studio-opnames en montage waarna de audiotour in de Erfgoed-app toegevoegd kon worden.

Lancering tijdens Open Monumentendag

Op 12 september 2021, tijdens Open Monumentendag, werd de audiogids officieel gelanceerd. Herita, dat Open Monumentendag organiseert in Vlaanderen, zet dit jaar toegankelijkheid centraal en moedigt erfgoedlocaties aan om te onderzoeken hoe ze iedereen kunnen verwelkomen. Natuurlijk geven ze graag zelf het goede voorbeeld door de Hofkamer in Antwerpen toegankelijk te maken voor personen met een fysieke, auditieve, visuele en mentale beperking.

De Hofkamer is een prachtig gebouw in de tuin van huis Den Wolsack, waar erfgoedorganisatie Herita gevestigd is. Het gebouw werd onlangs gerestaureerd en de pronk- en ontvangstzaal uit 1772 schittert weer als in haar glorietijd. Met het gebouw wilde de bouwheer, François Adrien Van den Bogaert, op alle mogelijke manieren indruk maken op zijn zakenrelaties. Je vindt er een uniek ‘boekentoilet’ en een enorme plafondschildering van de goden op de Olympusberg.

Een detail van de witmarmeren schouw of schoorsteenmantel in de Hofkamer. Als je goed kijkt, merk je dat de schouw door lijkt te lopen in het plafond. De techniek die de schilder daarvoor gebruikt heeft, heet quadratura. Hoe het precies in z’n werk gaat, hoor je in de audiogids. En om het allemaal nóg duidelijker te maken, komt de schouw ook aan bod in een van de PictureLives die bezoekers mogen aftasten.

De Hofkamer was tijdens Open Monumentendag toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er was ook een mobiel toilet voor rolstoelgebruikers. Voor personen met een auditieve handicap is er een rondleiding in gebarentaal via videofragmenten. Ook die rondleiding werd die dag gelanceerd en je kunt de tour met de FARO Erfgoed-app volgen. En voor wie niet (goed) ziet, zijn er als aanvulling op de audiogids PictureLive-voelplaten met audiodescriptie.

Onze bijdrage

Wij hebben meegewerkt aan het toegankelijk maken van de Hofkamer door de teksten voor de audiogids uit te werken. Daarnaast hebben we meegedacht over de inhoud en het parcours van de rondleiding én de PictureLives. Een PictureLive is een afbeelding waaraan extra reliëf is toegevoegd en een beschrijving. Daarin vertellen we wat er op de voelplaat is afgebeeld en we leggen uit hoe je de afbeeldingen het best kunt aftasten. Om die aanvullende beschrijvingen en instructies te beluisteren, hou je gewoon je smartphone bij de afbeelding.

Het bedenken en verder uitwerken van zo’n audiogids neemt wel wat tijd in beslag. Tussen ons eerste bezoek aan de locatie begin juni en de lancering op Open Monumentendag op 12 september zitten ruim drie maanden.

Heb je zelf een project waarvoor je een audiogids wil laten maken of wil je meer te weten komen over de mogelijkheden om met PictureLives te werken? Neem dan zeker contact met ons op.

Voor meer info over de Hofkamer kun je terecht op deze website: https://www.openmonumenten.be/monumenten/den-wolsack-en-de-hofkamer.

gepubliceerd op 24 september 2021