Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Audiodescriptie

Audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

Dankzij audiodescriptie of audiobeschrijving worden (web)video’s en live-evenementen toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Er zijn twee soorten audiobeschrijving:

Bij een vooraf opgenomen audiodescriptie worden de beschrijvingen opgenomen in een geluidsstudio en tussen de dialogen en achtergrondgeluiden van het oorspronkelijke programma gemonteerd. Vaak is de inlezer niet dezelfde persoon als degene die het script schrijft.
Bij live-audiodescriptie is de audiobeschrijver aanwezig tijdens het evenement en geeft hij of zij rechtstreeks commentaar. In dat geval is de stem die de blinden en slechtzienden horen dus wel die van de beschrijver.

Voor beide vormen van audiodescriptie of AD kunt u bij ons terecht. Al onze beschrijvingen voldoen aan de Europese ADLAB-richtlijnen.

Een paar voorbeelden? In 2013 hebben wij de Heilig Bloedprocessie in Brugge toegankelijk gemaakt voor een groep van ruim vijftig blinde en slechtziende personen.
Ook schrijven wij regelmatig audiodescriptie-teksten bij films en tv-series, zoals de Nederlandse serie Tessa (2015 – 2016) en de Vlaamse bioscoopfilm Achter de Wolken (2016).

Meer weten? Neem dan een kijkje in onze blogteksten over dit onderwerp.