Bij Nevero maken we audiovisuele projecten toegankelijk voor anderstaligen of mensen met een visuele of auditieve beperking.

Audiodescriptie

Audiodescriptie voor blinden en slechtzienden

Dankzij audiodescriptie of audiobeschrijving worden (web)video’s, maar ook live-evenementen en museumtours toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Wij verzorgen verschillende soorten audiobeschrijving.

 

Audiodescriptie voor live-evenementen

Bij live-audiodescriptie is de audiobeschrijver aanwezig tijdens een evenement en geeft hij of zij rechtstreeks commentaar. Zo’n evenement kan een theatervoorstelling zijn, maar ook een muziekfestival of processie. De vertelstem die de blinden en slechtzienden horen tijdens het evenement is die van de beschrijver.

 

Audiodescriptie voor museumtours

Steeds meer museums werken een aangepaste audiogids uit die ook bruikbaar is voor blinde en slechtziende bezoekers. Naast de standaardinformatie die bij de werken hoort, krijg je ook levendige beschrijvingen van de kunstwerken en meestal ook aanwijzingen om de weg te vinden.

 

Audiodescriptie voor film en tv

Als we een film, tv-serie of webvideo toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden, schrijven we eerst een nauwkeurig getimed script uit. Vervolgens nemen we de beschrijvingen op in een geluidsstudio. Tot slot worden deze opnames tussen de dialogen en achtergrondgeluiden van het oorspronkelijke programma gemonteerd. Vaak is de inlezer niet dezelfde persoon als degene die het script schrijft.

Overweeg je om zelf audiobeschrijver te worden? In onze Nederlandse vestiging geven we een opleiding Audiodescriptie schrijven voor film en tv waarin je kunt uittesten of het vak je ligt.

 

Wij hebben jarenlange ervaring met al deze vormen van audiodescriptie. Al onze beschrijvingen voldoen aan de Europese ADLAB-richtlijnen.

Meer weten? Neem dan een kijkje in onze blogteksten over dit onderwerp.

Blinde en slechtziende kunstliefhebbers luisteren naar de beschrijvingen. Sommigen van hen tasten tegelijkertijd het werk af.

Susanne beschrijft een kunstwerk tijdens een toegankelijke rondleiding in de openlucht.